Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Al 500 cliënten Radar ‘aan het werk’ dankzij programma Werk is de beste zorg

Werk is de beste zorg, zo heet het Radar-programma dat in 2013 van start ging. Dankzij dit programma zijn al 500 cliënten van Radar dichtbij huis op vrijwillige basis ‘aan het werk’ gegaan als een vorm van dagbesteding. Het gaat dan om heel eenvoudig werk in onder andere de ouderenzorg en de horeca. “Hier wordt iedereen beter van, zowel onze cliënten als de maatschappij. Het past helemaal in de participatiegedachte”, zegt Maria Wetzels.

Zij is programmamanager zorginnovatie bij Radar, de organisatie die zowel kinderen als volwassenen met een (verstandelijke) beperking in Zuid-Limburg ondersteunt. Daarbij gaat Radar uit van het versterken van de eigen kracht van cliënten. Het programma Werk is de beste zorg past precies in die visie.

“Het programma is het antwoord op een onderzoek uit 2012. Daarin kwam naar voren dat dagbesteding in grote activiteitencentra niet goed meer aansluit bij wat de meeste jongere cliënten tegenwoordig willen. Zij ambiëren juist iets wat zoveel mogelijk op ‘echt werk’ lijkt en waarmee ze iets voor de maatschappij kunnen betekenen. Vanuit die gedachte zijn we het programma toen gaan ontwikkelen”, vertelt Maria Wetzels. Kleinschaligheid, dicht bij huis en betekenisvol, dat zijn de kernbegrippen in dit programma. “Natuurlijk hadden we al activiteiten die aan die voorwaarden voldoen, maar die hebben we enorm uitgebreid. Zo zijn er cliënten die bijvoorbeeld in een verzorgingshuis helpen met schoonmaken, of die in de horeca eenvoudig werk doen. Er zijn ook bedrijven waar cliënten die dat leuk vinden eenvoudig montagewerk doen.” Organisaties en bedrijven hebben aanvankelijk soms wel twijfels. “Maar die twijfels slaan doorgaans snel om in enthousiasme over wat onze cliënten doen. Feitelijk gaat het om activiteiten die niet in de vorm van betaald werk georganiseerd kunnen worden. Er is nog heel veel van dit soort eenvoudig werk te vinden”, zegt Maria Wetzels. Overigens worden de cliënten die ‘aan het werk’ gaan altijd begeleid door professionals van Radar. “Het is ook mooi om te zien hoe medewerkers van instellingen en bedrijven met de cliënten samenwerken.”

Kijk voor meer informatie over werklocaties in Parkstad:
http://www.radar.org/zo-wil-ik-leven/werk-amp-dagbesteding