Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Voerendaal opent op 11 maart het tweede wijksteunpunt


Laagdrempelige en gezellige inlooppunten in de wijk, al dan niet met een loketfunctie. Dat is het kenmerk van de wijksteunpunten in Voerendaal. In juli 2013 werd het eerste wijksteunpunt geopend in Klimmen, op 11 maart aanstaande gaat het wijksteunpunt in Kunrade open. Binnen ongeveer een jaar worden op nog twee plaatsen in Voerendaal wijksteunpunten geopend.

Dat vertelden Angelica Schoormans en Kim Voorjans tijdens de Kenniscarrousel in Simpelveld. Beiden werken bij de gemeente Voerendaal, Angelica Schoormans daarnaast ook nog bij de MeanderGroep Zuid-Limburg. Uit hun verhaal werd duidelijk dat per kern in Voerendaal bekeken wordt waar het meeste behoefte aan is. Zo heeft het wijksteunpunt in Klimmen de functie van laagdrempelig inlooppunt met de dagverzorging van Cicero, vrijetijdsactiviteiten en een loketfunctie, terwijl Kunrade die loketfunctie niet heeft. “In Kunrade zijn al veel loketten, bijvoorbeeld van het maatschappelijk werk, de MeanderGroep, Cicero en het Centrum Jeugd en Gezin. Daar heeft een loket in het wijksteunpunt geen toegevoegde waarde”, legde Angelica Schoormans uit.

Het wijksteunpunt in Klimmen heeft die functie wel. Daar wordt de balie bezet door vier vrijwilligers van het UVV, die ondersteund worden door professionals van de gemeente en verschillende organisaties. Angelica Schoormans: “Tijdens de openingsuren is altijd een professional aanwezig. Die komt daar werken voor de eigen organisatie, maar is ook beschikbaar voor de vrijwilligers. Zij kunnen mensen met vragen indien nodig meteen doorverwijzen.” Bedoeling is verder om stapsgewijs het aanbod van collectieve en algemene voorzieningen zoveel mogelijk te koppelen aan de wijksteunpunten. Ook worden vraag en aanbod aangaande zorgvragen en vrijwilligerswerk hier bij elkaar gebracht.

Kijk ook op http://www.voerendaal.nl/voor-inwoners/wijksteunpunt_41293/