De diverse initiatieven en proeftuinen in de zorg en welzijn in Parkstad, werpen duidelijk hun vruchten af. Het terugzetten van de burger in de eigen kracht geldt daarin vaak als uitgangspunt. En vooral nieuwe cliënten waarderen dat, zo blijkt uit een kleine rondgang langs diverse initiatieven in de regio.
Patiënten in de Pluspraktijken in Parkstad reageren over het algemeen positief op de andere werkwijze die huisartsen hierin hanteren. “Zij zijn vaak aangenaam verrast”, zegt huisarts Bem Bruls. Samen met haar collega Micha Lutgens vormt zij het dagelijks bestuur van het Gezondheidscentrum Hoensbroek Noord, een van de Pluspraktijken in Parkstad.
Veel cliënten zijn positief over de coöperatie Heerlen STAND-BY!. Dit samenwerkingsverband van zorg- en welzijnsinstellingen regelt sinds1 januari de Wmo-taken rond ondersteuning, begeleiding en dagbesteding in deze stad. “Wat het merendeel van de klanten erg aanspreekt, is dat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze hulp nodig hebben en zo de regie houden”, zegt Elvira van Bergen, directeur Innovatie bij Heerlen STAND-BY!.
Klanten van Meander Thuiszorg waarderen de nieuwe werkwijze van de organisatie. Dat blijkt ruim een jaar na de start van de proef Ruimte voor Resultaat, waarin de MeanderGroep samenwerkt met de zorgverzekeraars CZ en VGZ. “Klanten beoordelen de zorg met een 8,2 en daar zijn we ongelooflijk blij mee”, vertelt Mieke Franssen, directeur Verpleging en Verzorging van Meander Thuiszorg.
De voorbereidingen voor een pilot in Hoensbroek in het kader van de Nieuwe GGZ zijn in volle gang. In de pilot streven betrokken partijen naar een integrale benadering van cliënten in combinatie met een fysiek en digitaal zelfhulpcentrum. “De oude GGZ is niet slecht, maar we willen wel met een open mind onderzoeken of het anders en doelmatiger kan”, zegt Tony Rasenberg, projectmanager bij Mondriaan.